Интернет посредници (провајдери) и клијенти (корисници)

Интернет посредник (провајдер) енг. ISP – Internet Service Provider, је велики систем рачунара који је спојен на интернет путем сталне интернет везе, великог габарита, способног да опслужи велики број корисника. Функција интернет посредника је да опслужи клијенте свим доступним интернет сервисима као што су WWW, e-Mail, FTP, IRC итд. За сваку од ових услуга интернет посредник има посебне сервере који опслужују клијенте (кориснике).

Ради лакшег сналажења на интернету сервиси се називају својим именом. Значи, уколико се ради о веб сервису обично се адресе веб сервиса адресирају са WWW. Нпр. http://www.drenik.net је ознака једног веб сервера. Уколико се ради о FTP серверу префикс је FTP, што значи да се FTP сервер налази на адреси http://ftp.drenik.net. Даље је за очекивати да се сервиси називају по својим протоколима, нпр. маил сервер има свој протокол smpt па према томе и сам сервер се уобичајено зове (као што је и случај са DrenikNet-ом) smtp.drenik.net.

Скоро све интернет услуге заснивају се на систему који због начина рада одговара одређеном захтеву клијента. Дакле систем је прилично једноставан и састоји се од сервера који код интернет посредника пружа услуге клијенту који оп њега тражи ту услугу. Овај систем је познатији под називом енг. client – сервер или посредовање између клијента и интернет посредника. На тај начин можемо закључити да корисник интернет посредника користи свој рачунар да би сурфовао или слао е-маил или користио било који други сервис који му пружа интернет посредник. У овом случају посматраћемо програм Internet Explorer који служи да корисник на свом личном рачунару (PC – Personal Computer) сурфује интернетом и тиме користи сервис www на страни интернет посредника. На тај начин можемо описати и друге клијенте као што су рецимо Outlook Еkspress клијент за коришћење е-mail сервиса, или mIRC клијент за коришћење IRC сервиса. Рад на интернету је крајње једноставан и своди се на захтев клијента (корисника) интернет посреднику за неким сервисом. Чим интернет посредник установи да му је клијент послао неки захтев, интернет посредник аутоматски ставља кориснику на располагање део својих ресурса за тај сервис.

О законима који регулишу рад и обавезе интернет провајдера може се прочитати на:

http://sr.wikipedia.org/sr/Internet_servis_provajderi_%E2%80%93_zakonska_regulativa

 http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%83_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8

Categories: Мреже, IV година | Постави коментар

Кретање чланака

Постави коментар

Направите бесплатно веб-место или блог на WordPress.com..