Повезивање табела

Поред табела, релациону базу података чине и везе између табела. Веза (релација) се успоставља између кључних поља табела (примарних и страних кључева).

Успостављање релација између табела у LibreOffice Base-у се врши тако што из менија Алатке изаберемо опцију Релацијe. Након задавања команде појављује се прозор као на слици 7.

Слика 7

Слика 7

Прозор Додај табеле садржи списак табела базе (појављује се аутоматски). У колико се деси да је овај прозор затворен могуће га је поново позвати кликом на алатку Додај табеле из линије са алаткама. Табеле се додају на радну површину тако што се обележе а затим кликне на дугме Додај или двоструким кликом на име табеле. Након што су табеле постављене на радну површину дијалошки прозор Додај табеле може се затворити (кликом на дугме Затвори).

Везу између две табеле најједноставније је успоставити превлачењем уз помоћ миша од поља једне табеле до поља друге табеле (нпр. притиснемо леви тастер миша на поље SifUc табеле Ucenik држимо притиснут тастер, превлачимо миш до поља SifUc табеле Ocene). Приликом повезивања поља одређује се и кардиналност везе (ово се врши по претпоставци да је веза типа примарни кључ – страни кључ веза типа 1:n). На слици 8 приказане су све релације у бази Skola.

Слика 8

Слика 8

Релације је могуће обрисати тако што десним кликом на линију која представља везу позовемо помоћни мени и изаберемо опцију Обриши.

Снимање успостављених релација: Датотека Сачувај, кликом на дугме Сачувај из линије са алаткама или комбинацијом тастера Ctrl+S.

Након снимања и затварања прозора за уређење релација потребно је у главном прозору сачувати новонастале измене.

Categories: Базе података | Постави коментар

Кретање чланака

Постави коментар

Направите бесплатно веб-место или блог на WordPress.com..