Елементи прозора

windosw slika9

Слика 9.

Насловна линија – описује прозор са којим се ради. Ако је реч о прозору програма биће исписано име програма (за пример са слике 9 програм је LibreOffice Writer). Када се ради о прозору фолдера у насловној линији биће исписана адреса или име фолдера чији је садржај тренутно видљив (слика 10).

windosw slika10

Слика 10.

 

У насловној линији налази се и контролно дугме. Кликом на контролно дугме добија се мени са командама за рад са прозором (Restore, Move, Size, Minimize, Maximize, Close).

windosw slika11-а

Слика 11-а

 

Слика 11-б

Слика 11-б

У десном углу насловне линије налази се група од 3 дугмета чији изглед зависи од величине прозора (слика 11а и 11б).

Када је прозору у оригиналној величини дугмад изгледају као на слици 11а, док се дугмад са слике 11б добијају када је прозор постављен преко целе радне површине.

Дугме за минимизацију (слика 9) служи да привремено затвори прозор. Прозор и даље остаје у меморији рачунара и смешта се у линију задатака. Дугме за максимизацију (слика 11а друго дугме са леве стране) служи да постави прозор преко целе радне површине, док Restore button (слика 11б друго дугме са леве стране) служи да врати оригиналну величину прозора. Дугме за затварање прозора служи да трајно затвори прозор. Трајно затворени прозор се уклања из радне меморије.

Линија менија – служи за задавање команди које су могуће у датом прозору. У линији менија се налазе СВЕ расположиве команде.

Линија са алаткама – користи се за задавање команди. Алатке су распоређене по групама (Standard, Format…). У линији са алаткама издвојене су команде које се често користе ради лакшег приступа.

Радна површина прозора – је највећи део прозора и унутар њега се одвија рад за који је прозор намењен.

Скрол траке – користе се да се помера садржај прозора по вертикали (горе-доле) или по хоризонтали (лево-десно). Скрол траке нису видљиве онда када је садржај прозора у потпуности видљив.

Статусна линија – служи да прикаже информације везане за прозор (нпр. код програма за обраду текста приказани су подаци о тренутној страни, колико је речи написано, језик који се користи за писање текста…)

Categories: Оперативни систем, I година | Постави коментар

Кретање чланака

Постави коментар

Направите бесплатно веб-место или блог на WordPress.com..