Интегритет базе података

Да би информације које се чувају у бази података биле једнозначне и непротивречне морају се установити нека ограничења. Ова ограничења дају логичку основу да би се обезбедила коректност самих података односно њихов интегритет.

Најважнија ограничења интегритета обезбеђују:

  • категоријални интегритет;

  • референцијални интегритет;

Ограничење категоријалног интегритета може се дефинисати на следећи начин: ни један слог табеле не може да има NULL вредност примарног кључа (поље не сме бити празно). Због тога СУБП не дозвољава да се унесе слог у базу све док се не додели одговарајућа вредност примарног кључа (различита од NULL и различита од вредности кључа било ког другог постојећег слога унутар табеле)

Референцијални интегритет поставља ограничења везана за спољашњи кључ. У изведеној табели спољашњи кључ може имати само вредности примарног кључа главне табеле.

Integritet

Табела стипендије садржи сложени кључ који се састоји од 2 поља: SifraUc и Davalac. SifraUc је уједно и секундарни кључ који служи да се табела STIPENDIJE (изведена табела) повеже са табелом UCENICI (главна табела). Према правилу референцијалног интегритета у табели STIPENDIJE у пољу SifraUc не може постојати вредност која се не појављује у табели UCENICI поље SifraUc.

Обезбеђивање референцијалног интегритета је веома сложено. При додавању или измени слогова изведене табеле мора се водити рачуна да се не појаве некоректне вредности секундарног кључа.

При брисању података главне табеле треба се применити једно од следећих правила:

  • забранити брисање слогова главне табеле који су повезани са неким слоговима изведене табеле све док се прво не избришу слогови изведене табеле.

  • у свим слоговима изведене табеле који су у вези са слоговима главне табеле доделити NULL вредности секундарним кључевима

  • применити каскадно брисање – приликом брисања слогова главне табеле брисати и све са њима повезане слогове изведене табеле.

Categories: Базе података | 1 коментар

Кретање чланака

1 thoughts on “Интегритет базе података

  1. Повратни пинг: Рад са базама података – Рачунари и програмирање

Постави коментар

Направите бесплатно веб-место или блог на WordPress.com..