Креирање базе

Програм LibreOffice Base се користи за рад са базом података. Овај програмски пакет користи HSQL систем за управљање базама података. Програм захтева претходно инсталиран Java Developer Kit (JDK) који се може преузети са Oracle-овг сајта.

Приликом покретања програма LibreOffice Base појављује се помоћник за креирање саме базе (слика 1)

Слика 1

Слика 1

Потребно је одредити да ли се жели креирање нове базе (опција Направи нову базу), или пак желимо да учитамо постојећу базу података (опција Отвори постојећу датотеку базе) након чега је потребно кликом на дугме Отвори изабрати одговарајући фајл базе. Трећа опција нам омогућава да се повежемо на базу креирану у неком другом програму (dBase, MySQL, JDBC…). За креирање базе бира се опција Направи нову базу а затим кликом на дугме Напред.

Слика 2

Слика 2

У другом кораку помоћника (слика 2) потребно је одредити да ли регистрацију базе препустити помоћнику (опција Региструј базу уместо мене) или регистрацију одложити за касније. Регистровањем базе омогућује се приступ подацима и из других програма Libreoffice програмског пакета (Writer, Calc). Одређује се и шта након што је датотека базе сачувана. Опција Отворити базу за уређивање одмах након снимања датотеке отвара прозор за рад са базом (ову опцију потребно је оставити обележену), док се опцијом Покрени помоћник за израду табела покреће помоћник (wizard) за креирање табеле (ову опцију оставити непотврђену). Након завршетка кликом на дугме Заврши појављује се прозор за снимање саме датотеке базе где је потребно изабрати директоријум у коме се чува база и уписати име датотеке под којим ће база бити сачувана (за наш пример базу ћемо назвати Skola). Након што је завршен процес снимања појављује се главни прозор LO-Base (слика 3)

Слика 3

Слика 3

На левој страни прозора налазе се опције за рад са базом Табеле, Упити, Обрасци и Извештаји. Свака од ових опција садржи и одређене задатке које је могуће обавити и они се виде у десном делу прозора.

Први и оновни задатак је креирање табела као основних носиоца података у бази. Табелу је могуће креирати у графичком уређивачу, или преко помоћника за израду табела (wizard). Кликом на опцију Направи табелу у графичком уређивачу појављјује се прозор за креирање табеле (слика 4)

Слика 4

Слика 4

Овде је потребно одредити називе поља и њихове типове. У делу Име поља уписује се назив под којим ће се приказивати поље. За називе је потребно изабрати такво име које ће описати сврху поља (нпр за поље у које се уноси име и презиме ученика за име поља можемо изабрати Ime или Ime_Prezime или ImePrezime). У пољу Врста поља, потребно је из падајуће лисет изабрати одговарајући тип поља. За типове могуће је поставити целобројне вредности (Ситни цео, велики цео, Целобројни, Мали цео), реалне (Број, Децимално, Покретни зарез, Реални, Двострука прецизност), текст (Текст фиксни и два типа Текст поља Varchar текст у коме се прави разлика између малих и великих слова и VARCHAR_IGNORECASE текст у коме не постоји разлика између малих и великих слова), формати за датум и за време као и заједнички формат Датум и време, логички (Да/Не).

За свако од поља могуће је и прецизније одредити сам изглед поља. Тај део се обавља у доњем делу прозора.

У пољу Aутоматска вредност (слика 5), појављује се само код поља која су дефинисана као целобројна, избором опције Да вредност поља ће бити уписивана аутоматски тако што ће у сваком следећем реду поље бити увећано за 1. Ова опција се обично користи код кључних поља.

Поље Потребан је унос поставља се на Да када желимо да обезбедимо обавезан унос датог поља. Наиме, код овако обележених поља систем за управљање базом неће дозволити упис слога у колико је ово поље празно.

Дужина је поље које се користи за текстуална поља и њиме се одређује максимална дужина текста који је могуће уписати.

Подразумевана вредност – уписује се вредност која ће бити уписана у дато поље у колико корисник не унесе другу вредност.

Сваки од типова поседује неке своје специфичности које се могу подешавати. Кликом на дугме са три тачкице поред прозора за едитовање Пример формата појавује се прозор за форматирање поља идентичан као и код форматирања ћелије у програму за рад са табелама где је могуће додатно дефинисати само поље (изабрати фонт којим ће се уписивати, број децимала за реалне бројеве, број водећих нула – нуле које се исписују испред целог дела броја нпр 002 има три водеће нуле…).

Како свака табела мора имати примарни кључ потребно га је дефинисати тако што се десним кликом на почетак реда из помоћног менија изабере опција Примарни кључ након чега се појављује мала иконица кључа како би се ово поље разликовало од других.

За наш пример креирамо табелу са пољима као из табеле

Име поља

Врста поља

Додатне опције

SifUc

Целобројни

Кључ, три водеће нуле

Ime

Текст

Дужина 60

God

Ситни цео

SifSmer

Ситни цео

након креирања требало би да добијете прозор као на слици 5

Слика 5

Слика 5

Након дефинисања поља табелу је потребно снимити. Снимање табеле се врши тако што из менија Датотека изаберемо опцију Сачувај, или преко тастатуре комбинацијом тастера Ctrl+S или кликом на алатку Сачувај у линији са алаткама. У дијалошком прозору који се појављује потребно је уписати име табеле (за наш пример уписати име Ucenik). Сада је могуће затворити прозор за креирање табеле.

У колико није дефинисан примарни кључ појавиће се одговарајућа порука и могућност аутоматског дефинисања кључа (ова опција се не препоручује).

У главном прозору Base-a сада се појављује табела. Десним кликом на име табеле могуће је изабрати једну од опција за брисање, преименовање или измену (структуре).

Избором опције Отвори или двоструким кликом на име табеле отвара се табела са дефинисаним пољима у које је могуће уписивати податке (слика 6).

Слика 6

Слика 6

Како се база обично састоји од више табела за наш пример потребно је конструисати и следеће табеле:

Табела: Smer

Име поља

Врста поља

Додатни опис

SifSmera

Ситни цео

Кључ, поље са 3 водеће нуле

NazSmer

Текст поље [VARCHAR]

Дужина 50

Табела: Ocene

Име поља

Врста поља

Додатни опис

SifOcene

Цео број

Кључ

SifUcenika

Цео број

SifPredmeta

Ситни цео

Ocena

Реални

Табела: Predmet

Име поља

Врста поља

Додатни опис

SifPred

Ситни цео

кључ

NazPred

текст

Categories: Базе података | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: